Gastronomy

 

Start
Markten
Gastronomy
Culturele agenda
Golf
Kinderen
Winkelen
Excursies
Bezienswaardig

Spanje vakantieland, Spanje informatie, vakantiehuisjes, campings, autohuur, hotel, hotels, vliegreizen en last minute reizen

 

Gastronomie

 

Eten en drinken in La Nucia

 De gastronomie van de Costa Blanca is gebaseerd op de ingrediŽnten van het zogenaamde mediterrane dieet. Het meest kenmerkende gerecht van de verschillende streken is ongetwijfeld rijst, bereid op verscheidene manieren. Aan de kust worden de rijstgerechten gegeten met bouillon en vis, naar de traditie van de vissers die altijd een kookpot op het vuur hadden staan terwijl zij aan het vissen waren. Een wat drogere variant hiervan is de arroz a banda, in de kleur van de gedroogde rode paprikaís. Andere bereidingswijzen van rijst is toevoeging van bijvoorbeeld inktvis en tonijn, kip en mager varkensvlees, kleine inktvisjes en jonge knoflook, tonijn en garnalen.

Aan zee hebben de restaurants altijd wel vis, schelp- en schaaldieren op het menu staan. Dit kunnen in een zoutbed gestoofde goudbrasem of zeebaars zijn of met citroensap besprenkelde schaaldieren, verse zeebarbeel of heek die nog naar de zee smaken. Gekookt of gegrild, de zeemosselen en allerlei soorten garnalen zijn altijd heerlijk, evenals het gerecht dat bereid wordt met gepekelde tonijn, kabeljauw, makreel en olijven. In de bergen wordt in de karakteristieke kookpot rijst verwerkt als ťťn van de ingrediŽnten, tezamen met varkensvlees, worst, pompoen, rapen, snijbieten, kikkererwten en bonen.

Rijst wordt ook gebruikt als vulling van smakelijke paprikaís in het gerecht bajoques farcides. Landinwaarts zijn ook uitstekende vleesgerechten te genieten, zoals lamskoteletten, konijn met knoflook en tomaat, lamsbout en plaatselijke worstsoorten. Aan de oevers van de rivieren de Vinalopů en de Segura leveren moestuinen de producten voor karakteristieke gerechten als cocido con pelotas, olla viuda, arroz con costra en pava borracha. De gastronomie van de Costa Blanca omvat ook uitstekende nagerechten, zoals noga en ijs uit Xixona, druiven, rozijnen en dadels, amandeltaart, in suikerstroop gedrenkt gebak begeleid door koffielikeur uit Alcoy en kruidenlikeur uit de Sierra Mariola. De beste rode, lichtrode en rosťwijnen komen uit de streken Alto Vinalopů en de Marina Alta.

Restaurants in Benidorm

Uit eten gaan in Benidorm is voor veel mensen het hoogtepunt van de dag. Desondanks kan het diner ook uitmonden in kleine ruzies want men moet kiezen uit vele honderden restaurants. Gelukkig hebben veel restaurants een uitgebreide kaart dus tot een scheiding zal het zo snel niet komen. Daarnaast is de inhoud van de portemonnee vaak doorslaggevend bij de keuze van een restaurant. Een diner aan de prachtige kust is natuurlijk duurder dan een diner in een achteraf gelegen restaurant. Benidorm heeft op culinair gebied veel te bieden. Spaanse restaurants bieden u het beste van het land en de zee. Borden met heerlijk vlees of grote rode garnalen van Santa Pola, traditionele recepten zoals Valenciaanse paella of exquise ijscreaties. Door de opkomst van het toerisme zijn er de laatste jaren ook veel restaurants bijgekomen die typische Italiaanse, Franse en Nederlandse gerechten serveren. Zodoende kunt u iedere dag wat anders eten.

Voor de echte culinaire fijnproevers is Benidorm min of meer een verschrikking. U moet hier geen culinaire hoogstandjes verwachten maar wel lekker en eenvoudig eten. De echte smulpapen kunnen beter hun heil zoeken in het nabij gelegen Alicante. Hier vindt u enkele zeer goede restaurants van internationale allure.

Wijnen uit Alicante

De Appellation of Origin Alicante, gelegen in de provincie met dezelfde naam, bevat ongeveer 15.000 hectares aan wijngaarden die zijn verdeeld in twee subregio's. De eerste regio is gelegen ten noordwesten van de stad Alicante en volgt de Vinalopů rivier. Dit is de belangrijkste regio en hier liggen dan ook de meeste wijngaarden. Het gebied ligt in de buurt van de steden Elda, Villena, Monůvar en Novelda.

De D.O. erkent de volgende zes types:

1) Doble Pasta (rood, 12%) van monastrell, garnacha, bobal en tempranillo. Dit is wijn die met op een dubbele hoeveelheid vaste bestanddelen gist (voor meer details zie Utiel Requena) en meestal gebruikt wordt voor versterking van zwakkere wijnen, zowel in Spanje zelf als in het buitenland.

2) Rode wijnen van monastrell, garnacha, bobal en tempranillo met 12% alcohol. Meestal verkocht als jůvenes, hoewel ook een kleine hoeveelheid als crianza en reserva, maar geen gran reserva.

3) Rosado joven van monastrell, bobal en tempranillo met 12% alcohol.

4) Witte joven van merseguera, moscatel romano (steeds minder), planta fina (steeds meer) en macabeo met 11% alcohol. Nieuwe stijl wijnen kunnen gemaakt zijn van chardonnay of riesling. Dit is nog in een experimentele fase, maar er is al een bedrijf dat riesling wijn maakt, volgens de stijl van voorbeelden uit de Nieuwe Wereld.

5) Licor moscatel van 100% moscatel romano met 15% alcohol.

6) Fondillon van 100% monastrell met 16% alcohol en acht jaar crianza (dikwijls in een variant van het solerasysteem). Deze wijnen zijn uniek voor Alicante en sommige oudere exemplaren zijn net zo mooi en nootachtig als tawny Port.

De toekomst ligt voor Alicante, net zoals de twee andere D.O.'s Valencia, voornamelijk in jonge wijnen: frisse witte en rosados, lichte, makkelijk drinkbare rode, en in een hernieuwde interesse voor moscatel dessertwijnen. Maar het zou natuurlijk dom zijn om de mogelijkheden van de nieuwe stijl wijnen af te schrijven; deze wijnen gemaakt van cabernet en riesling en monastrell en tempranillo moeten nog laten zien wat ze werkelijk kunnen bereiken in de handen van experts.

 

Start | Markten | Gastronomy | Culturele agenda | Golf | Kinderen | Winkelen | Excursies | Bezienswaardig

Deze site is voor het laatst bijgewerkt op 17/09/2010